Rózsaünnep

Nosztalgiával gondolunk azokra az időkre, amikor teljes pompájában virágzott a rózsakert, és a Tétény–Promontor Kulturális Napok programjainak szerves részei voltak a rózsakiállítással egybekötött hangversenyek, kiállítások és egyéb kulturális események.

Kezdetben az új nemesítésű rózsák bemutatója a György villa kertjében volt, a vágott rózsa kiállítás pedig az épület alagsorában (1959-től). A rózsakert nagy területen (Park u. – Nagytétényi út – Gyula vezér u. között) 1964-ben készült el. Évtizedekig jelentős esemény volt a kerületi Kulturális napokhoz kapcsolódó rózsakiállítás. Az intézet nehéz anyagi helyzete miatt 1996-ban kénytelen volt eladni a terület közel felét. A megmaradt 2,5 ha-on 1300 fajta bemutatására van lehetőség.

Fontos, környezetvédelmi és természetvédelmi feladatnak tartottuk a Rozáriumért, Márk Gergely rózsáiért folytatott tevékenységünket. Civil fórumokat szervezetünk, melyekre meghívtuk Márk Gergely rózsanemesítőt, a rózsakert egykori megalapítóját. Felvetettük a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel a „Nemzeti Rozárium” gondolatát. Az intézet is örömmel fogadta a kezdeményezésünket.
Miután ezek a kezdeményezések igazán nem jártak sikerrel, elindítottuk a szabadtéri nosztalgia hangversenyek szervezését.